Acasa » Presa » Comunicate

Comunicate

COMUNICATE DE PRESA

Opera Nights, cel mai mare festival de operă în aer liber din România, se întoarce în acest an cu un master-class sub îndrumarea Leontinei Văduvă

Dacă e vară, nu e mare și soare, ci lună și operă! Cel mai mare festival de operă în aer liber din România, Opera Nights, ajuns la a patra ediție, vă așteaptă între 15 și 20 iulie la Castelul Corvinilor din Hunedoara și Palatul Magna Curia din Deva cu un program colorat și spumos. Prin urmare, e rost de bilete! Acestea au fost puse în vânzare și își așteaptă cumpărătorii melomani și…lunatici! Nu numai atât, dar tinerii interpreți de operă vor putea beneficia de un master-class sub îndrumarea sopranei Leontina Văduva.

Pentru 2014, organizatorii au pregătit un repertoriu de personaje unul și unul. Carmen, de Georges Bizet, va deschide festivalul, în seara de 15 iulie, încărcând atmosfera cu pasiune și dramatism. Pe 16 continuăm cu povestea celebrei Tosca, de Giacomo Puccini, iar pe 17 schimbăm abordarea pentru că în premieră veți putea vedea la Opera Nights un spectacol de balet – Don Quijote, de Ludwig Minkus. Pe 19, nu vom dormi…pentru că Turandot, de Puccini, ne cheamă în China să fim martori ai provocărilor ei pentru pețitori, iar pe 20 iulie încheiem optimist cu Văduva Veselă, a lui Franz Lehar.

Probabil ați observat că am sărit o dată între 15 și 20 iulie – datorită succesului de anul trecut, în seara de 18 iulie sunteți invitați din nou să dansați la Balul Operei într-un decor perfect acordat rochiilor lungi – Sala Dietei din Castelul Corvinilor.

În acest an la Opera Nights spectatorii se vor bucura de prestația Leontinei Văduva, soprană cu un palmares impresionant, cu roluri jucate pe scena Operei Regale Covent Garden și a Operei Metropolitane din New York. Pe parcursul festivalului, aceasta va ține un master-class pentru tinerii soliști care, pe 20 iulie, vor performa în cadrul unui Concert extraordinar la Palatul Magna Curia din Deva.

Colaborarea excelentă cu Daniela Vlădescu, respectiv cu Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” din Constanța ne-au convins să continuăm și în acest an împreună. Orchestra și corul teatrului vor întregi peisajul muzical al concertelor, iar corpul de balet va susține spectacolul în premieră la Opera Nights, Don Quijote.

Biletele pentru festival sunt disponibile din data de 7 aprilie 2014. Ele se pot achiziționa în două modalități: direct, de la casieriile Teatrului de Artă din Deva sau de la Castelul Corvinilor din Hunedoara (pentru acesta din urmă, persoana de legătură este Geanina Lupu, tel. 0765492154), sau indirect, prin rezervare. Pentru rezervări, scrieți la adresa ngavrea@yahoo.com. Biletele pot fi trimise prin postă și achitate prin plata ramburs. Prețul biletelor individuale este de 40 de lei/seară, dar organizatorii oferă și abonamente pentru toate cele cinci seri, în valoare de 160 de lei. Pentru Balul Operei, invitațiile sunt limitate și se achiziționează separat. Pentru mai multe informații legate de achiziționarea biletelor și a invitațiilor, prețuri promoționale pentru copii și schema locurilor, vizitați site-ul și blogul Opera Nights. De asemenea, pentru informații legate de înscrierea la master-class, intrați aici.

Opera Nights este o producție a Asociației Culturale DevART, care deține drepturile de proprietate intelectuală asupra evenimentului.

Alexandra Gruian

Manager de comunicare Opera Nights

Opera Nights vă pregătește pentru 2014 un program de poveste

Singurul festival de operă în aer liber din România, Opera Nights, s-a încheiat, dar organizatorii au deja programul făcut pentru ediția din 2014. Cinci seri de muzică, o seară de bal, peste 4000 de spectatori, două locuri de desfășurare istorice, invitați de marcă – acesta este bilanțul succesului din acest an, care ne indică faptul că nu putem lăsa garda jos. Pentru anul viitor, 5 titluri cu greutate vor anima din nou curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara și Esplanada Lapidariul a Palatului Magna Curia.

Tosca, Turandot și Carmen sunt operele pe care organizatorii vi le propun la ediția Opera Nights 2014. Dar lista spectacolelor nu se încheie aici – nota de diversitate va fi dată de baletul Don Quijote și opereta Văduva Veselă. Mai mult decât atât, pentru la anul și copiii se vor bucura de un program special la matineu – opereta Mam’zelle Nitouche. Și pentru că Balul Operei a fost un success, dat fiind că am reușit să facem ceea ce ne-am propus, și anume să determinăm invitații să danseze, acesta va fi din nou integrat în cadrul festivalului.

Datorită unei colaborări excepționale cu Daniela Vlădescu și Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” pe care îl conduce, îi vom avea alături și la ediția din 2014. Cât despre soliști, numele propuse sunt de cea mai bună calitate, dar vor fi anunțate mai târziu, când avem certitudinea participării lor.

Pregătirile pentru Opera Nights 2014 au început deja, beneficiind de pe urma entuziasmului dat de mulțumirea spectatorilor care ne-au onorat cu prezența. Până în luna iulie anul viitor, sperăm mai călduroasă, vă vom ține la curent cu noutățile pe site-ul operanights.ro.

Le mulțumim tuturor celor care au contribuit, într-un fel sau altul, la reușita Opera Nights 2013 – publicului, instrumentiștilor, soliștilor, partenerilor oficiali, sponsorilor, echipei tehnice, presei.

Alexandra Gruian, Manager de comunicare Opera Nights

COMUNICAT DE PRESA

Astăzi începe Opera Nights – cel mai mare festival de operă în aer liber din România

Opera Nights, cel mai mare festival de operă în aer liber din România, debutează astăzi la Deva. Timp de șase seri, între 10 și 15 iulie, Palatul Magna Curia din Deva și Castelul Corvinilor din Hunedoara vor fi însuflețite de muzică de operă în interpretarea unor artiști de valoare din România și din străinătate, acompaniați fiind de Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” din Constanța.

În primele cinci seri de spectacol, spectatorii vor savura arii din opere de Wagner și Verdi, pe care îi celebrăm în acest an la nivel european, operele Trubadurul, Don Pasquale, Elixirul Dragostei și musicalul My Fair Lady. Seara de 15 iulie va fi dedicată Balului Operei, un eveniment special în cadrul căruia participanții se vor delecta privind momentele propuse de Corpul de Balet al Teatrului din Constanța, iar apoi vor putea dansa pe muzică live oferită de instrumentiștii aceleiași instituții de cultură.

Daniela Vlădescu, directoarea Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” și în același timp directoarea artistică a Opera Nights, a numit acest eveniment un “megafestival”. Aflat la a treia ediție, Opera Nights reușește să aibă din nou o distribuție compusă și din soliști din străinătate, redevenind internațional după un an de pauză. Pe scena festivalului vor cânta, printre alții, Ștefan Ignat, Robert Nagy, Mădălina Sandu, Marius Eftimie, Akiko Hayakawa, Hector Lopez, Jose Conception. La pupitru spectatorii îi vor regăsi pe maeștrii Radu Ciorei și Gheorghe Stanciu, dar vor avea plăcerea de a-i cunoaște și pe maeștrii Romeo Râmbu și Koichi Inoue.

Ediția Opera Nights 2013 are onoarea de a avea câțiva invitați speciali: pe 10 iulie în public se va regăsi Alteța Sa Regală Principele Radu al României; tot în prima seară a festivalului va participa și Ambasadoarea Sloveniei, Excelența Sa doamna Jadranka Šturm Kocjan. De ziua oficială a Franței, pe 14 iulie, la Opera Nights se va cânta Marseilleza pentru Excelența Sa, domnul Philippe Gustin.

Alexandru Gruian, președintele festivalului, spune că pregătirile au intrat pe ultima sută de metri și că, dacă vremea va fi favorabilă, această ediție ar trebui să fie de succes. “Faptul că am reușit să organizăm Opera Nights în două orașe, la Deva și la Hunedoara, este o mare reușită pentru care ne-am asumat riscuri deloc neglijabile. Cred însă să putem oferi publicului muzică de calitate într-o ambianță relaxantă, neobișnuită, iar asta ne oferă cele mai mari satisfacții.”, a mai adăugat el.

Opera Nights – festival îndrăgit de Fortuna și de 2500 de spectatori

Sub auspiciile zeiței Norocului, Fortuna, Opera Nights, singurul festival de operă în aer liber din România, s-a încheiat cu următorul bilanț – 3 seri de spectacole, 19 soliști, 40 de coriști, 40 de instrumentiști, 100 de costume, 2500 de spectatori, 4 ore jumătate de înregistrări video, sute de fotografii, sunet de excepție, zeci de minute de aplauze. Membrii Asociației Culturale DevArt, care a organizat acest eveniment, sunt puternic motivați să continue colaborarea cu Corul și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” din Constanța, prezente pentru a doua oară la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Acestea, alături de prim-soliști ai Operelor Naționale din București, Iași și Constanța au făcut ca, pe 13, 14 și 15 iulie, curtea interioară a castelului să răsune a muzică de calitate, interpretată excepțional.

Cele trei seri ale Opera Nights au răspuns gusturilor diverse ale iubitorilor de operă și muzică clasică. Astfel, 13 iulie a fost seara operei “Rigoletto”, care i-a avut în rolurile principale pe Ionuț Pascu (bariton), Roxana Bageac (soprană) și Robert Nagy (tenor). 14 iulie a fost marcat de o atmosferă veselă, grație “Bărbierului din Sevilla”, savuros interpretat de Ștefan Ignat (bariton), Mădălina Sandu (mezzosoprană), Florin Ormenișan (tenor) și Ștefan Schuller (bas). Ultima seară, 15 iulie, a fost dedicată creației lui Carl Orff, “Carmina Burana”, interpretată de corul Teatrului din Constanța și de soliștii Anna Mirescu (soprană), Iordache Basalic (bariton) și Doru Iftene (tenor).

O parte dintre spectatori au venit special pentru Opera Nights din toate colțurile țării: București, Tulcea, Oradea, Iași, Târgu Mureș, Timișoara. “Ne-am bucurat să avem o cerere atât de mare de bilete, a fost peste așteptări. O parte dintre spectatori s-au interesat să rezerve de pe acum locuri pentru 2013. Cu o astfel de susținere din partea publicului ne dorim ca la anul să oferim și mai mult” a spus Alexandru Gruian, președintele DevArt. Daniela Vlădescu, manager al Teatrului de Operă și Balet “Oleg Danovski”, s-a declarat foarte mulțumită de colaborare, care va continua și anul viitor. Discuțiile legate de repertoriul pentru 2013 au început deja. Ediția a III-a va aduce un număr mai mare de seri muzicale, un repertoriu mai divers (inclusiv un musical) și îmbunătățiri tehnice și logistice.

COMUNICATE DE PRESA

Cum evolueaza Opera Nights 2012?

Asociatia culturala DevART Deva continua, conform planificarii, pregatirile pentru organizarea festivalului „Opera Nights”, astfel incat si editia din 2012 sa fie un succes!

Avand in vedere ca fiecare festival este special, dar ca, in acelasi timp, trebuie ca progresul si eficacitatea sa caracterizeze o noua editie, organizatorii au operat o modificare in programul evenimentului. Astfel, „Seara de muzica vieneza” a fost inlocuita cu reprezentatia „Carmina Burana”, montarea acesteia fiind considerata drept o provocare inedita la Castelul Corvinilor.

Organizatorii confirma perioada de desfasurare a festivalului: 8- 15 iulie 2012. „Balul Operei” este actiunea mondena a festivalului „Opera Nights”, echipa de organizare intentionand sa aloce derularii acestui eveniment doua sali din Castelul Corvinilor: Sala Dietei si Sala Cavalerilor.

Daca festivalul incepe in forta, organizatorii nu au putut lasa mai prejos finalul acestuia, mentinand traditia deja formata a unui weekend plin de emotie, transmisa prin intermediul reprezentatiilor de opera de pe scena din curtea interioara a Castelului Corvinilor. „Barbierul din Sevilla” este cel care deschide spumos triada magica de la Hunedoara, introducandu-va treptat in seria dramatica a serilor de opera, „Carmina Burana” continua sa farmece auditoriul prin relevarea pasiunilor istoriei, iar „Rigoletto” inchide grandios festivalul „Opera Nights”, prin emotii puternice.

Pentru editia din 2012, organizatorii sunt, in aceasta perioada, in pozitia de a indeplini ultimele formalitati pentru achizitionarea unei tribune cu 600 de locuri si ulterior, amplasarea ei in curtea interioara a Castelului Corvinilor. Aceasta tribuna va inlocui scaunele folosite la editia anterioara, crescand astfel confortul spectatorilor.

Au inceput pregatirile pentru Festivalul “Opera Nights” 2012

Asociatia culturala DevART a depus in data de16 noiembrie 2011, un proiect de finantare europeana, in cadrul programului CULTURA 2007-2013, componenta 1.3.6. – Sprijin acordat festivalurilor culturale europene pentru festivalul de opera si muzica clasica “Opera Nights”, care se va desfasura in perioada 8-15 iulie 2012.

Pentru editia din 2012 a festivalului “Opera Nights” am ales ca tema identitatea culturala europeana- libertatea de expresie a artelor ca forma de consolidare a identitatii culturale europene. Beneficiind de experienta anilor anteriori, in 2012 vom imbogati “Opera Nights” cu zile magice de lumina, caldura, sunet si armonie. Festivalul continua povestea Castelului plin de mister, cu ziduri care au trezit sentimente puternice, cu usi care au inchis legende, cu spatii care au tainuit secrete. Astfel, la urmatoarea editie, Castelul Corvinilor va fi gazda fara echivoc a libertatii de expresie a muzicii clasice, a fotografiei, a dansului, dar si a libertatii de exprimare, pentru a merge, impreuna cu profesionistii europeni invitati, pe un drum comun al consolidarii identitatii culturale europene. Spatiu al adaptarii, al jocului artelor cu istoria, castelul este locul unde spectatorii simt armonia muzicii, vad frumusetea artei arhitecturale, sunt liberi sa traiasca fiecare nota, fiecare aparitie a lunii, fiecare emotie trezita, fiecare amintire.

Organizatori, solisti, regizori, fotografi, creatori, dirijori, spectatori, toti au in comun dorinta de a oferi emotii si de a primi senzatii. Fiecare piesa a acestui festival, de la planurile de organizare, pana la primele acorduri, e asamblata pentru ca publicul sa simta magia unui castel cu renume european, in care arta, diversitatea lucrarilor si a participantilor fac din serile festivalului „nights of free arts”.

Intentia organizatorilor este ca festivalul de opera si muzica clasica “Opera Nights” 2012 sa inceapa cu un Bal al Operei (08 iulie), la care 200 de invitati din Romania si din tari membre ale Uniunii Europene sunt asteptati sa participe. In timpul saptamanii (09, 10, 11 iulie), vor fi organizate doua workshop-uri (“Libertatea de a utiliza resursele locale in scopuri artistice, pentru marirea atractivitatii turistice a zonei”, “Opera Nights 2013- variante de optimizare a produsului cultural”) si o conferinta (“Arta ca libertate absoluta- un pas spre o adevarata identitate culturala europeana”) pentru profesionisti europeni, iar in ultimele seri ale evenimentului, vor fi organizate trei reprezentatii de opera: Concert de muzica vieneza, Barbierul din Sevilla si Rigoletto.